Het rommelt weer eens in de luchtvaart

vliegtuig500x300In het kader van een bijzondere timing: enkele dagen nadat een handvol regeringen bekend maakt de vluchten naar en over de Sinaï te staken en dat – waarschijnlijk logische – besluit met helaas overduidelijke propaganda voor eigen doeleinden overlaadt gebeurt er ook iets in Brussel.

Het personeel van de Indiase maatschappij Jet Airways heeft schijnbaar te horen gekregen dat er rekening gehouden moet worden met het staken van de activiteiten vanaf die locatie. Dat is een streep door de rekening van de Brusselaars die nog steeds hopen dat Zaventem de klap van het faillissement van Sabena te boven komt. Maatschappijen uit BRIC landen zijn een doelgroep voor Zaventem, want daar wonen veel mensen en als die reizen via de hub Brussel geeft dat op langere termijn mogelijkheden tot meer vluchtbewegingen, inkomsten en werkgelegenheid. Dat verhaal gaat op hoofdlijnen ook op voor Schiphol, waar de bulk van het verkeer de overstappers zijn. Nog wel althans, want wie de ontwikkelingen rond Air France – KLM volgt ziet daar wel de nodige donderwolken aan de horizon opdoemen.

Het is daarom ook goed de ontwikkelingen van Jet Airways te volgen: Zaventem zou worden ingeruild voor Schiphol. Iets zegt mij dat dit een nieuwe fase van felle concurrentie in de EU illustreert, waarbij uiteindelijk de EC weer zal moeten optreden door het verbod op douceurtjes aan te scherpen.

Flattr this!