Categories
Social Links

Het Europees Parlement herdefinieert goederenvervoer over de weg

eu_vlag-150x150In februari van dit jaar blogde ik over de stand van zaken rond gigaliners, de tot 25 meter lange truck met aanhanger combinaties die maximaal 60 ton kunnen vervoeren. De berichten hierover uit Duitsland waren positief en de vraag was of dit beeld ook voor de situatie in Nederland zou gelden. Read more »

Diverse berichten over gokken en geldstromen

rouletteVorige week schreef Het Parool over de neergang van de sportbonden in Nederland. Als je de verhalen mag geloven staat allen het water aan de lippen en moet er keihard worden ingegrepen om de complete ondergang van alle sporten in dit land te voorkomen. Klinkt dat sarcastisch? Read more »

Optreden tegen telefoonspammers doe je zo (DE)

Deutschland-vlag-fahne-200120Maandag verscheen er weer een persbericht van de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur in de mail. Deze keer was het goede nieuws dat er weer flink was uitgehaald naar een callcenter. En direct werd ook duidelijk waarom: overlast op ongekende schaal. Read more »

Android weigert mail te versturen – deels

android_vector-crash160130Sinds enkele weken weigert mijn Android smartphone mails te versturen. Niet alle mails, was dat maar waar, maar specifiek de mail van 1 van mijn accounts. Mail is een van mijn top-toepassingen dus ik ben hierdoor behoorlijk gedupeerd. Wat is er precies aan de hand. Read more »

419 langs de Rijn

419-verbodsbordIn de dinsdag uitgave van de Rheinische Post viel een artikel me direct op. De politiediensten waren in Oberkassel (dat is een wijk van Düsseldorf) succesvol in het oprollen van een internationale bende van oplichters. Ook zag ik het woord goud. Wat was er precies aan de hand. Read more »

Computerspelen en tax holidays

Al jaren hoor ik internetondernemers met grote stelligheid verkondigen dat Nederland helemaal top is als het gaat om de creatieve sector. In deze regio worden spelen en apps gemaakt waard de hele wereld op zit te wachten. De strijd is heftig, want Rotterdam, Utrecht en Amsterdam claimen hier de beste van de klas te zijn. Read more »

De kunst van het aanbevelen

spotify-is-dom200400Sinds de komst van onlineboekhandel Amazon is elke internetter wel eens geconfronteerd met aanbevelingen. De boekenmultinational was misschien niet de eerste, het bedrijf heeft wel de reputatie de beste te zijn. De techniek achter de aanbevelingen – recommandation – is dan ook deel van de strategische assets van het bedrijf.

Begrijpelijk dus dat er zoveel andere web 2.0 en hogere toepassingen zijn die recommandation zien als essentieel voor de dienstverlening. Niet elke dienst is er geschikt voor en lang niet elke gebruiker zit erop te wachten. Waar het mij wordt aangeboden de optie “geïnformeerd te worden over interessante mogelijkheden in aansluiting op mijn online gedrag” kies ik default voor Njet. Het is voor mij hetzelfde als de vink bij “mogen wij uw gegevens delen met onze strategische partners” of vergelijkbare onzin – die laat ik default uitstaan. Partijen die dat niet respecteren – zoals eVillage – wens ik geheel gratis de meest verschrikkelijke cyberziektes toe, te beginnen met melden aan de ACM en blacklisting.

Bij sommige toepassingen is het wegdrukken van die recommandations niet mogelijk. Spotify is daar een voorbeeld van. Meerdere keren per week slinger ik het aan en wat ik dan luister in privésessies loopt flink uiteen. Dat zie ik duidelijk terug in de recommandations die mij worden gedaan. Het is duidelijk dat de computers die deze adviezen berekenen niet overweg kunnen met multi-van-alles consumptie vanuit een account. Soms is dat wel komisch, dan wordt een Hollandse smartlappenzanger aangeraden omdat dat in mijn buurt populair is. Lees: kort na het Jordaanfestival, dat enkele grachten verderop wordt gehouden. En als ik een middag heb geluisterd naar wat retro-Bollywood dan krijg ik adviezen voor elke vorm van filmmuziek.

Enkele dagen geleden zag ik weer een nieuwe recommandation-misser. Zo absurd dat je je moet afvragen of Spotify ergens meer dan een steek laat vallen in het finetunen van de techniek. Als ik luister naar een uitvoering door orkest A zal orkest B mij ook wel boeien. De logica hierachter is mij onbekend. Vervolgens omdat ik A luisterde is muziek van Wagner door B vast wel aardig. Wagner? Ik? (de illustratie is klikbaar!)

Goede aanbevelingen geven is minder eenvoudig dan het lijkt. Dat gold al voor de komst van het internet en is dat duidelijk nu nog steeds. Dat door de digitalisering van alles-en-nog-wat opvalt hoe fout het kan gaan is een pluspunt. Ik beschouw de misser van Spotify als bewijs dat je ook bij digitaal advies zelf nog altijd moet nagaan of het wel kan kloppen.

Banken die Amerikanen de deur wijzen – niets mis mee

usa-vlag-150150Afgelopen vrijdag las ik in het Parool dat de Nederlandse geldinstituten Alex en Binck zijn beticht van discriminatie. Amerikaanse klanten zijn er niet langer welkom en dat heeft geleid tot klachten bij het College voor de Rechten van de Mens. Read more »

Als zelfs de slijter wordt gehackt

speconlinelogo125150Dat Diginotar werd gehackt: logisch want het bedrijf bood cybercriminelen ongekende mogelijkheden. Dat bij Target de betaalautomaten werden afgetapt om zo aan de gegevens van 100+ miljoen (!) bankkaarten en kredietkaarten te komen: ook logisch. En nu? Een nog grotere hack? Read more »

Cloud prijzenoorlog – oorzaak, twijfel en achterdocht

Eind maart konden we genieten van een heuse prijzenslag. Amazon en Google streden om de eer met de grootste prijsverlagingen voor cloud diensten geschiedenis te schrijven. Alles is betrekkelijk, want de prijzen zijn al vaker neerwaarts bijgesteld en wat Microsoft met Azure doet voor the big picure een detail. Read more »